Hoe kun je verzuim voorkomen en/of verminderen?

Hoe kun je verzuim voorkomen en/of verminderen?

Verzuim voorkomen. Een organisatie kan verschillende zaken ondernemen om ziekteverzuim te voorkomen en de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen.

Verzuim kost veel geld. Hoeveel precies, dat hangt af van de functie, het salaris, of diegene tijdelijk vervangen moet worden (bijv. door een uitzendkracht), etc. Hoe hoger de functie en het salaris, hoe hoger de kosten. Gemiddeld gaan we uit van min. 200,- tot 400,- per dag. Dat is veel geld.

Hier enkele praktische tips om verzuim te verminderen of zelfs te voorkomen:

Coaching en Mentoring

Werkdruk en stress kunnen vaak beter worden aangepakt met de juiste begeleiding. Bied één-op-één coaching aan voor medewerkers, gericht op persoonlijke groei, loopbaanontwikkeling en het aanpakken van stress gerelateerde problemen.

Stimuleer werkplezier en toon waardering

Medewerkers die met plezier werken en zich gewaardeerd voelen, verzuimen significant minder vaak. Probeer het de medewerkers dus naar de zin te maken en toon regelmatig -oprechte- waardering.

Preventieve Gezondheidscontroles

Door regelmatig gezondheidscontroles aan te bieden, kan je gezondheidsproblemen in een vroeg stadium signaleren. Organiseer medische check-ups, zoals bloeddrukcontroles, BMI-metingen, of griepvaccinaties. Dit kan in samenwerking met een bedrijfsarts.

#verzuim voorkomen

Een gezonde werkomgeving

In een gezonde werkomgeving verzuimen medewerkers minder vaak. Zorg voor een goede werkplek, voor voldoende ventilatie, stimuleer mensen om te bewegen, zorg eventueel voor een gezonde lunch en fruit, etc.

Goed ingerichte werkplekken

Bied ergonomisch advies aan voor kantoor- en thuiswerkplekken, met aanbevelingen voor de juiste bureaustoelen, bureaus, en schermopstellingen, etc. om fysieke klachten te voorkomen.

Flexibiliteit, ook in werktijden

Een starre werkstructuur kan stress en werkdruk verhogen. Als werkgever kan je flexibele werkuren of thuiswerkmogelijkheden aanbieden om een betere werk-privébalans te faciliteren. Dit kan stress en uitputting helpen verminderen.

Gezondheids- en welzijnsadvies

Organiseer workshops over gezonde voeding, beweging, stressmanagement, en mentale gezondheid. Dit kan ook het aanbieden van sportabonnementen of voedingsadvies inhouden.

Monitor de werkdruk en vraag om feedback

Overbelasting kan tot gezondheidsproblemen leiden als dit niet tijdig wordt aangepakt. Vraag regelmatig om feedback op dit punt en voer eventueel periodiek enquêtes uit om de werkdruk te meten. Dit kan inzicht bieden in problemen die anders niet opgemerkt worden en vervolgens kun je hier op anticiperen.

Workshops en Trainingen over Stressmanagement

Langdurige stress is een belangrijke oorzaak van burn-out en andere gezondheidsproblemen. Organiseer trainingen of workshops in stressmanagement, mindfulness, en time management. Dit kan medewerkers helpen om effectiever om te gaan met werkdruk en persoonlijke uitdagingen.

Vertrouwenspersonen en/of een bedrijfspsycholoog

Zorg ervoor dat medewerkers toegang hebben tot een vertrouwenspersoon (het liefst zelfs 2:  1 interne en 1 externe) en eventueel een bedrijfspsycholoog voor professionele ondersteuning bij mentale of emotionele problemen.

Loopbaanontwikkeling en leermogelijkheden

Een gebrek aan uitdaging of juist overbelasting kan leiden tot ontevredenheid of stress. Bied opleidingen en leermogelijkheden aan, die aansluiten bij de carrièredoelen van medewerkers. Dit draagt bij aan hun motivatie en vermindert stress en daardoor minder risico op burn-out of bore-out.

Ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie

Wanneer medewerkers toch ziek worden, is het belangrijk om hen op een gezonde manier te helpen re-integreren. Hanteer een goed verzuimprotocol, waarbij zieke medewerkers op een geleidelijke manier terugkomen. Denk aan aanpassingen in werkuren of taken bij terugkeer.

VRAGEN OVER VERZUIM VOORKOMEN OF HULP NODIG?

BEL PEOPLEZ 030 208 1111 OF MAIL NAAR INFO@PEOPLEZ.NL 

 

 

Leave a Reply